• Ethernet Cable
  • Spectacles
  • Leaning Tower of Pisa

ÎNGRIJIRE si PREVENTIE

Preventia constă într-o strânsă colaborare între pacient si medicul stomatolog, cu scopul de a conserva pe cât posibil dentitia .

 

Chirurgie si implantologie

Chirurgie oro dentara – oromaxilofaciala, parodontala, BMF, dento-alveolara.

Tehnicile specifice de chirurgie orala / dentara sunt folosite doar atunci cand este necesar intr-un cabinet stomatologic. Fie ca este vorba de o extractie sau de proceduri mai complicate, medicii nostri vor finaliza cu succes interventia chirurgicala.

FORMAREA CARIEI DENTARE LA COPII

Cariile dentare reprezinta distrugerea tesutului dintelui.

ETAPELE ERUPTIEI DINTILOR

 

Eruptia dentara reprezinta miscarea dintelui de la locul sau de formare in oasele maxilare pana la locul sau pe arcada. Eruptia dentara este un fenomen de crestere supus unui tipar genetic si direct corelat cu dezvoltarea dintelui.

Eruptia dentara se desfasoara pe trei etape:
Etapa preeruptiva incepe in momentul inceperii procesului de formare a dintelui si se sfarseste in momentul in care coroana dintelui este complet formata si atinge mucoasa bucala. Coroana dentara este partea dintelui acoperita de smalt, vizibila in cavitatea bucala.
Etapa prefunctionala incepe in momentul aparitiei primului punct sub mucoasa si se termina in momentul in care dintele atinge planul de ocluzie.

Etapa functionala cuprinde toata perioada ce urmeaza din momentul intalnirii cu antagonistii si al intrarii in functiune.

Natura fortelor intrinseci implicate in eruptia activa nu este complet inteleasa. Exista diferite teorii care explica aceste forte.

Eruptia dentara se realizeaza in concordanta cu o cronologie specifica, implicand prezenta unui mecanism programat care conduce la eruptia dentara. Acest mecanism este unul factorial, fiind controlat de gene specifice, hormoni si factori de crestere.

In general nu ne gandim la un nou nascut ca avand dinti. Totusi la nastere coroanele celor 20 de dinti temporari sunt deja formate aproape in totalitate la nivelul oaselor maxilare.

Dintii temporari erup pe parcursul primilor doi ani si jumatate de viata.
De obicei, primii dinti care apar in cavitatea bucala sunt incisivii centrali mandibulari. Ei apar cand copilul are 6-8 luni.

Ei sunt urmati de 4 dinti frontali superiori (incisivii centrali si laterali). Dintii temporari  apar periodic, de obicei pereche pe ambele hemiarcade pana in jurul varstei de 2,5-3 ani.
In tabelul alaturat sunt prezentate varstele la care erup dintii temporari. Nu va ingrijorati daca anumiti dinti erup mai devreme sau mai tarziu. Fiecare copil este diferit.
 

 

maxilar

mandibular

Incisiv central

8-12 luni

6-10 luni

Incisiv lateral

9-13 luni

10-16 luni

Canin

16-22 luni

17-23 luni

Primul molar

13-19 luni

14-18 luni

Al doilea molar

25-33 luni

23-31 luni

Primii dinti apar, in general mai devreme la baieti, in timp ce pentru secventele ulterioare fetele prezinta un avans limitat, corelat cu cresterea in greutate care se face mai rapid la acestea din urma.

Intarzieri ale eruptiei dentare sunt comune in cazul copiilor nascuti prematur dar ritmul, in general, se compenseaza pana la 2,5 ani.

Dintii temporari sunt la fel de importanti ca si cei definitivi. Ei mentin spatiul pe arcada pentru eruptia dintelui definitiv si au rol in masticatie si fizionomie. De aceea trebuie ca orice leziune la nivelul dintilor temporari sa fie privita cu seriozitate si copilul trebuie dus imediat la medicul stomatolog.
Exista situatii exceptionale cand la nastere exista dinti prezenti pe arcade (dinti natali) sau acestia apar in prima luna de viata (dinti neonatal).

Frecventa acestei anomalii este de 1 la 2500-3000 de nasteri, iar dintii cei mai interesati sunt incisivii centrali maxilari. Acesti dinti prezinta in general hipoplazii ale smaltului si tulburari in formarea cementului si deci in dezvoltarea  radacinii ceea ce duce rapid la pierderea lor de pe arcada. Foarte rar pot ramane pe arcada pana la 4-5 ani.

Dupa eruptia ultimului dinte temporar urmeaza o pauza de 4-5 ani. Eruptia dintilor permanenti, cu exceptia molarului de minte are loc intre 6 si 13 ani. Primul grup de dinti permanenti erupe intre 6 si 7 ani si este reprezentat de primii molari de la ambele arcade si incisivii centrali inferiori.

Intre 7 si 9 ani erupe grupul reprezentat de centralii si lateralii superiori si inferiori. In perioada 9-12 ani apar caninii si premolarii iar la 12-13 ani apar molarii secunzi. Eruptia molarilor de minte are loc mai tarziu, in general intre 16 si 25 de ani.

Eruptia dintilor permanenti  poate fi influentata de anumiti factori cum ar fi:
• Hipersecretia hormonului de crestere din lobul anterior al hipofizei si hiperactivitatea tiroidiana produc accelerari in eruptia dentara
• Boli genetice ca sindromul Down, Turner, nanismul familiar intarzie eruptia dintilor permanenti
• Rahitismul determina, de asemenea, intarzieri ale eruptiei dintilor permanenti
• Afectiunile complicate ale dintilor temporari determina accelerarea eruptiei dintilor definitive
• Pierderea timpurie a dintilor temporari duce la aparitia unui capac fibros ce poate determina intarzierea eruptiei unuia sau mai multor dinti definitivi.

 

Cosmetica dentara

 

 

Albirea dintilor este tratamentul de cosmetica dentara cel mai des solicitat de pacienti. Albirea profesionala reprezinta indepartarea coloratiilor existente pe dinti. Pot beneficia de acest tratament inclusiv pacientii fumatori, sau cei care prezinta coloratii determinate de medicamente. Albirea dintilor nu afecteaza structura dintilor sau rezistenta acestora.

ETAPELE ERUPTIEI DINTILOR

Eruptia dentara reprezinta miscarea dintelui de la locul sau de formare .

 

Terapie

 

 

Terapia dentara este specialitatea stomatologica ce se ocupa cu tratarea leziunilor ce distrug tesuturile dure dentare, leziuni cunoscute sub numele de "carii". Cu cat e depistata mai timpuriu, cu atat sansa de a fi tratata mai simplu, mai putin costisitor si necesitand mai putine vizite la medicul dentist, este mai mare.

 
 

Ne Gasiti pe